Έρευνα & Άποψη
Επικοινωνία

3 Τρόποι να Μειώσετε Νόμιμα τον ΦΠΑ της Επιχείρησής Σας

12/9/2022

Σαν επιχειρηματίας γνωρίζετε σίγουρα πως ο ΦΠΑ αποτελεί έναν από τους κυριότερους φόρους που επιβάλλει το κράτος και που εσείς πρέπει να αποδίδετε τακτικά σε αυτό.

Αν και δύσκολα μπορείτε να αποφύγετε τον ΦΠΑ, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορείτε να τον μειώσετε νόμιμα, ώστε να είστε πιο ανταγωνιστικοί στις τιμές σας και να αυξήσετε το περιθώριο κέρδους σας.

Για τον λόγο αυτό στο σημερινό άρθρο θα δούμε:

 • Λίγα λόγια για τον ΦΠΑ
 • 3 τρόπους να μειώσετε τον ΦΠΑ

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας ορισμένα βασικά πράγματα για τον φόρο αυτό, ώστε να είμαστε στην ίδια σελίδα.

Τι Είναι ο ΦΠΑ;

Ο ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) είναι ένας έμμεσος φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβάλλεται σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, επιβαρύνοντας τον αγοραστή τους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν λέμε “αγοραστή” δεν εννοούμε μονάχα τον τελικό καταναλωτή, αλλά τον αγοραστή σε κάθε στάδιο μιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δηλαδή, σαν επιχείρηση ναι μεν λαμβάνετε μια τιμή Χ για το προϊόν ή την υπηρεσία που πουλάτε, τα έσοδα αυτά όμως είναι μεικτά. Πρέπει δηλαδή ένα ποσοστό να αποδοθεί στο κράτος, κάνοντας δήλωση ΦΠΑ.

Τις περισσότερες φορές, το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα είναι 24% πλην ορισμένων περιπτώσεων, όπως σε αγαθά πρώτης ανάγκης και ορισμένα νησιά.

Έτσι, συγκεντρώνετε το ποσό του ΦΠΑ από κάθε πώληση και αποδίδετε το σύνολο στο κράτος.

Φανταστείτε όμως αν θα μπορούσατε να μειώσετε τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσετε, κάνοντες ορισμένες απολύτως νόμιμες ενέργειες.

Πάμε να τις δούμε.

Πώς να Μειώσετε τον ΦΠΑ: 3 Τρόποι

Οι παρακάτω τρόποι μείωσης ΦΠΑ αφορούν όλους τους εταιρικούς τύπους, είτε πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία, για Ατομική Επιχείρηση, για ΙΚΕ ή οτιδήποτε άλλο.

Τρόπος #1: Εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες

Ο πιο βασικός τρόπος να μειώσετε τον ΦΠΑ είναι να δικαιολογείτε εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες ως έξοδα της επιχείρησής σας.

Σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013, “Εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες” είναι οι επιχειρηματικές δαπάνες οι οποίες αθροιστικά:

 1. Πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της.
 2. Αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή, η αξία της οποίας δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση.
 3. Εγγράφονται στα λογιστικά αρχεία (βιβλία) της επιχείρησης την περίοδο που πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Ορισμένες από τις δαπάνες αυτές είναι:

 • Λογαριασμοί ΔΕΚΟ
 • Αγορές επίπλων και άλλου εξοπλισμού
 • Αγορές ηλεκτρονικών αγαθών και λογισμικών
 • Γραφικές ύλες
 • Έντυπη και ηλεκτρονική διαφήμιση
 • Έξοδα μεταφοράς

Σαν έξοδα όμως δεν εκπίπτουν φορολογικά πρόστιμα, φόροι εισοδήματος, μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εταίρων, τόκοι δανείων, φόροι, τέλη, έξοδα ψυχαγωγίας και διάφορα άλλα.

Έτσι, είναι σημαντικό να κρατάτε όλα τα παραστατικά των εξόδων σας και να τα παραδίδετε στον λογιστή σας, ώστε να γίνει σωστός υπολογισμός του ΦΠΑ εξόδων σας, και να αφαιρεθεί από τον ΦΠΑ των εσόδων σας. Πληρώνοντας έτσι λιγότερο ΦΠΑ.

Τρόπος #2: Σύσταση εταιρείας στο εξωτερικό

Είναι γεγονός πως μπορείτε να μένετε στην Ελλάδα και να ασκείτε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα από εδώ, να έχετε ιδρύσει όμως την εταιρεία σας σε μια χώρα του εξωτερικού.

Αν για παράδειγμα η εταιρεία σας είναι δηλωμένη στην Κύπρο και πουλάτε μια υπηρεσία στην Ελλάδα, τότε δεν χρειάζεται να επιβληθεί ΦΠΑ στο κόστος της υπηρεσίας σας.

Εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

 1. Κρατάτε την τιμή του προϊόντος/υπηρεσίας ως έχει χωρίς ΦΠΑ, για να είναι πιο φθηνό στον καταναλωτή και άρα να έχετε πιο ανταγωνιστικές τιμές
 2. Αυξάνετε τις τιμές σας κατά 24% για να καλύψετε τον ΦΠΑ που θα πλήρωνε κανονικά ο καταναλωτής, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδά σας

Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, δεν χρειάζεται να αποδώσετε ΦΠΑ στο κράτος.

Ας δούμε τώρα έναν τρίτο τρόπο που θα σας βοηθήσει έμμεσα στη μείωση του ΦΠΑ.

Τρόπος #3: Συνεργασία με έναν έμπειρο λογιστή

Η εύρεση του κατάλληλου λογιστή δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πρέπει να είναι έμπιστος και έμπειρος, με σκοπό να μπορεί όχι μόνο να τηρεί τις φορολογικές σας υποχρεώσεις με ασφάλεια, αλλά και να σας συμβουλεύει σε κάθε σας βήμα.

Ένα από αυτά μπορεί να είναι η εξοικονόμηση κόστους μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, συμβουλεύοντάς σας για τους καλύτερους δυνατούς τρόπους να το πετύχετε αυτό, πάντα βάσει των δικών σας αναγκών.

Ας συνοψίσουμε.

Με Λίγα Λόγια

Αν και ο ΦΠΑ είναι σημαντικό έσοδο του κράτους, αποτελεί ένα βάρος για τις επιχειρήσεις.

Επομένως, η νόμιμη μείωση ΦΠΑ (όταν αυτή είναι εφικτή) μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για εσάς σαν επιχειρηματία, για να γίνει η επιχείρησή σας πιο βιώσιμη.

Φυσικά δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς πρέπει να προσέξετε διάφορους παράγοντες, με τους κατάλληλους συνεργάτες όμως μπορείτε να καταφέρετε πολλά.

Εδώ στην KRS, έχουμε πολυετή εμπειρία στη διευθέτηση φορολογικών υποχρεώσεων μικρών και μεγάλων εταιρειών, με τον ΦΠΑ να αποτελεί κάτι που γνωρίζουμε καλά.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας συμβουλεύσουμε σε οτιδήποτε χρειάζεστε!