Έρευνα & Άποψη
Επικοινωνία

Καλημέρα Ελλάδα… Ίδρυση εταιρείας ΙΚΕ σε 13 λεπτά!

12/7/2018

Καλημέρα Ελλάδα!!
Ίδρυση ΙΚΕ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-ΥΜΣ σε μόνο 13 λεπτά!

Είναι κάποιες φορές που δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι οι αλλαγές είναι προς το συμφέρον της ανθρωπότητας. Ανέκαθεν πίστευα, ότι η ευφυΐα του ανθρώπου επιβεβαιώνεται από την προσαρμοστικότητα του στο νέο, στην αλλαγή και για αυτό πάντα κατέληγα-γω ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πρόκληση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με την επιβίωση των λογιστών τα επόμενα χρόνια.

Σε μια απλοϊκή ανάλυση η λογιστική είναι η συλλογή δεδομένων, η επεξεργασία αυτών και η εξαγωγή αποτελεσμάτων!! Ακριβώς ότι μπορεί να κάνει ένα μηχάνημα μόνο του, αν έχει και τεχνητή νοημοσύνη;; κάνει και προβλέψεις!

Το βασικό ερώτημα είναι πως θα επιβιώσει ο σύγχρονος λογιστής; Η πρώτη σκέψη είναι ότι θα μεταλλαχθεί σε Αναλυτή Λογιστή (Αυτό το θέμα με εξιτάρει και θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο).

Σύσταση ΙΚΕ

Σαν λάτρης όμως της εξέλιξης καλωσορίζω και ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα της Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) όπου θα δίνει την δυνατότητα για σύσταση επιχείρησης από την οθόνη του υπολογιστή. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία σταδιακά ανάλογα με τη μορφή της εταιρείας, αρχής γενομένης από τις 22 Ιουλίου 2018 οπότε θα είναι διαθέσιμη η σύσταση ΙΚΕ.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΓΕΜΗ και του συνόλου των υπηρεσιών που αφορούν τις σχέσεις των εταιριών με το Δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων. Άρα, θα μπορούν να ιδρυθούν όλες οι μορφές εταιρειών μέσω της ηλεκτρονική πλατφόρμας.

Σημειώνεται ότι για όσους επιλέξουν την e-ΥΜΣ, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της, η σύσταση επιχείρησης θα είναι εντελώς δωρεάν, ενώ στην συνέχεια το κόστος θα ανέρχεται στο 30% του κόστους σύστασης μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, με αυτοπρόσωπη δηλαδή παρουσία.

Καινοτομίες στην σύσταση επιχείρησης

Στις καινοτομίες της e-ΥΜΣ εντάσσεται η απόδοση κλειδάριθμου TAXISNET κατά τη στιγμή της σύστασης, μέσω διαδικασίας που γίνεται χωρίς μεσολάβηση της ΥΜΣ για λόγους εξασφάλισης του απορρήτου. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα απαιτείται να απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ μετά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Επίσης, θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση του ΕΦΚΑ για θέματα εγγραφής στο οικείο ασφαλιστικό ταμείο.

Χαιρετίζω με θέρμη αυτή την εξέλιξη και …
Καλημέρα (επιτέλους) Ελλάδα!!